Syksyn ja talven aikana OAJ Päijät-Hämeen jäsenyhdistykset esittäytyvät Facebookissa ja nettisivuilla. Ensimmäisenä vuorossa on Asikkalan paikallisyhdistys.👏
1. YHDISTYKSEN KUVAUS (& kuntamme kasvatuksen ja opetuksen puitteet)
Yhdistyksemme on vakiinnuttanut jäsenmääränsä lähelle 90, tällä hetkellä jäseniä on 87. Jäseniämme ovat varhaiskasvatuksen opettajat, luokanopettajat ja aineenopettajat. Yhdistyksemme toiminnasta vastaa aktiivinen hallitus puheenjohtajan ja taloudenhoitajan kera. Pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu (opettajataustainen) ovat aina kutsuttuina kokouksiimme. Hallituksemme kokoontuu noin 6 kertaa vuodessa. Yhdistyksemme kokoontuu kaksi kertaa vuodessa vuosikokouksiin. Poikkeuksena on tämä kuluva vuosi, sillä pidimme molemmat kokoukset (kevät- ja syyskokous) syyskuussa. Hallituksen työskentelystä ei makseta palkkiota vaan järjestämme hallitukselle virkistäytymisen kerran vuodessa. Yhdistystoiminnasta päävastuussa olevat henkilöt (puheenjohtaja, sihteeri ja taloudenhoitaja) saavat erikseen vuosikokouksessa sovitun palkkion. Haasteena yhdistyksemme toiminnassa ovat olleet jäsenten vähäinen osallistuminen järjestettyihin toimintoihin ja toisaalta myös se, että hallituspaikkoihin on ollut vaikea saada uusia toimijoita mukaan. Tämä haaste taitaa olla arkea myös muissa yhdistyksissä!
Kunnassamme on vielä tänä lukuvuonna kolme kyläkoulua: Vesivehmaa, Kalkkinen ja Länsi-Asikkala. Näiden lisäksi meillä on päiväkoteja/ryhmäperhepäiväkoteja eri puolilla kuntaa. Esiopetusta tarjotaan kolmessa paikassa Vesivehmaalla, Kalkkisissa ja Anianpellossa. Asikkalan kuntakeskuksessa on Anianpellon koulu (vuosiluokat 1.-2.), Aurinkovuoren koulu (vuosiluokat 3.-6.) ja Vääksyn Yhteiskoulu (vuosiluokat 7.-9. ja lukio). Kaikilla kolmella kuntakeskuksen koululla tarjotaan myös luokkamuotoista erityisopetusta. Perusopetuksessa olevia oppilaita on kunnassamme 861. Lukio-opiskelijoita on noin 200.
2. HYVÄT KÄYTÄNTEET JA TILAISUUDET
Yhdistyksemme tarkoituksena on tarjota toimintaa kaikille jäsenilleen. Olemme jo vuosia sitten päättäneet tarjota tukea kulttuuri- ja liikuntatoimintaan, jos siihen osallistujia on useampia. Esimerkiksi vuosittain yhdistys on tukenut opettajien salibandyjoukkueen toimintaa kilpailuiden osallistumismaksujen muodossa. Lisäksi yhdistys on tukenut jäsenien teatteriretkiä 20e/osallistuja.
Keväisin olemme järjestäneet Ope jaksaa -tapahtuman. Ajatuksena on ollut yhdessä olo ja rentoutuminen kevään viimeisten viikkojen edellä. Ohjelmaan on kuulunut yhteistä tekemistä joko lenkkeillen, saunoen ja/tai ruoanvalmistuksen merkeissä. Kolme vuotta sitten otimme käyttöön myös Pitsamaanantain. Yhtenä iltapäivänä valmistimme erilaisia pitsoja yhdessä ja nautimme niiden tekemisen lomassa joko vuosikokouksesta tai vierailijan herättämästä keskustelusta. Kaksi vuotta sitten päätimme toteuttaa Ilmianna hyvä teko -kampanjan. Ajatuksena oli, että jokaisesta yksiköstä sai ilmiantaa työntekijän, joka oli omalla työpanoksellaan/hyvällä ideallaan vienyt jollakin tavalla yksikön toimintaa eteenpäin. Kun saimme ehdotuksia, kävimme ko. yksikössä palkitsemassa ehdotetun henkilön ruusuin ja diplomein sekä livelaulun kera.
Yhdistyksen hallitus on kysellyt yhteysopettajien kautta ideoita jäsenistölle kohdentuvaan toimintaan ja mahdollisuuksien mukaan niitä järjestänyt. Olemme myös olleet kiitollisia alueyhdistyksen järjestämästä koulutus- ja virkistystoiminnasta! Pienelle yhdistykselle se on elintärkeää!
3. AKTIIVITOIMIJOIDEN OSALLISUUS
Kiinnostus vaikuttaa opettajien asioiden oikeudenmukaiseen hoitamiseen on yksi tärkeä motivoiva tekijä yhdistystoiminnassa. Yhdistyksemme hallitustyössä on mukana samanhenkisiä ihmisiä ja tällöin on helpompaa hoitaa yhdistyksen toimintaan liittyviä asioita sekä ideoida jäsenistölle suunnattua toimintaa. Parasta on yhdessä tekeminen ja oleminen! Ja saatu palaute kantaa! Järjestimme viime vuoden lopulla vaikuttamistilaisuuden lautakunnan jäsenille ja esimiehille. Tilaisuudessa oli läsnä molemmilta ”sektoreilta” väkeä ja saatu palaute illasta antoi puhtia jatkaa vaikuttamistyötä ja järjestää tulevaisuudessa vastaavia tilaisuuksia. Aktiivitoimijan tulee olla valmis keskustelemaan myös hankalista asioista ja vaikuttamaan myös aloittein opettajia koskevissa asioissa. Yhdessä tekemisessä on voimaa!